Ring mig op

Undgå straf for stofbesiddelse - ny og bedre lov

Taget med stof på dig?

Det er muligt at undgå bøden for besiddelse af stof til eget forbrug 

Det normale er bødestraf

Udgangspunktet i lovgivningen er, at det giver mindst en bødestraf, hvis du bliver taget af politiet med stof på dig. Bøden er på minimum 2.000 kr. for cannabis og minimum 3.000 kr. for de såkaldte hårde stoffer.

Bødens størrelse stiger med mængden af stof og hvis man tidligere er straffet for stofbesiddelse.

Få et tiltalefrafald i stedet for bøde

Der findes imidlertid en særlig social undtagelsesregel. Den betyder, at hvis tre betingelser er opfyldt, så skal politiet afslutte din sag med et tiltalefrafald. Hvis betingelserne er opfyldt, slipper du altså for bøden. 

Reglen gælder i hele Danmark og hver gang, du bliver taget med stof på dig.

De tre betingelser er:

  1. Stoffet er til dig selv,
  2. Du er stærkt afhængig af hårde stoffer, og
  3. Du har lav indtægt som fx kontanthjælp eller førtidspension.

Bruger du udelukkende hash, kan du ikke få en advarsel efter denne regel, selvom du er afhængig. Er du derimod stærkt afhængig af et eller flere såkaldte hårde stoffer, skal du også have en advarsel for besiddelse af hash.

Du skal være opmærksom på, at reglen ikke forhindrer politiet i at tage stoffet fra dig. Men du undgår den dyre bøde.

Læs mere om betingelserne herunder.

Betingelse 1: Gælder kun besiddelse til eget brug


Stoffet skal være til dit eget brug.

Hvis du havde stoffet for at sælge det videre, kan du ikke få et tiltalefrafald efter denne regel. Men stoffet kan godt være til eget brug, selvom der er tale om stof til længere tids brug.
 

Betingelse 2: Du skal være stærkt afhængig af hårde stoffer

Det er en betingelse i lovgivningen , at ”besiddelsen af stoffet skyldes en stærk afhængighed af hårde euforiserende stoffer som følge af et længere og vedvarende misbrug heraf."

Du vil derfor ikke kunne få et tiltalefrafald efter denne regel, hvis du kun bruger stoffer en gang imellem. Du skal være afhængig af såkaldte hårde stoffer. Det vil sige fx kokain, amfetamin, heroin, metadon eller ulovligt anskaffet medicin.

Bruger du udelukkende hash, kan du ikke få et tiltalefrafald efter denne regel, selvom du er afhængig. Er du derimod stærkt afhængig af et eller flere hårde stoffer, skal du også have tiltalefrafald for besiddelse af hash.

Betingelse 3: Du skal have lav indkomst

Dine sociale forhold skal tale for at meddele tiltalefrafald. Det betyder i praksis, at du skal have lav indkomst som fx kontanthjælp eller førtidspension (eller hvis du slet ikke har nogen indkomst), og ikke har en opsparing.

Hvis du har indtægter fra lovligt arbejde eller får dagpenge, vil du derimod ikke kunne få et tiltalefrafald efter denne regel.

Opfylder du ikke betingelserne?

Opfylder du ikke alle tre betingelser, kan du bede politiet om en advarsel efter andre regler. Det vil i så fald afhænge af en konkret vurdering af din sag.

Du kan også anmode politiet om at få bøden nedsat. Der er fast praksis for at nedsætte bøden for unge under 18 år og for personer med særlig lav indtægt.

Desuden er der mulighed for at afdrage bøder, så du ikke skal betale det hele på én gang.

Det kan du gøre

Politiet er forpligtet til at undersøge og vurdere dine sociale forhold og dit stofbrug, når de sigter dig for besiddelse af stof til eget brug. Men det er ikke sikkert, at de får det gjort. 

Fortæl politiet, at du ønsker et tiltalefrafald og bed dem skrive det i deres rapport. Det kan du gøre, enten når du får taget stoffet eller ved at ringe til dem, hvis du får tilsendt en bøde.

Har du Stenbroens Juristers lille gule rettighedskort, kan du vise det til politibetjenten. Du kan bestille kortet gratis her på siden.

Det væsentlige er, at du får fortalt politiet, at dine sociale forhold og din afhængighed taler for, at du skal have et tiltalefrafald.

Henvis eventuelt til § 3, stykke 4, i lov om euforiserende stoffer, der trådte i kraft 1. juli 2024. 

Du kan også henvise til Rigsadvokatens meddelelse om narkotika og Rigspolitets actioncard om reglen. 

Får du alligevel tilsendt en bøde, kan du få gratis rådgivning hos Stenbroens Jurister på 33 33 05 05.

Husk at holde øje med din e-Boks eller fysiske postkasse. Hvis politiet sender dig et bødeforelæg, skal du reagere indenfor en frist. Ellers vil du blive dømt automatisk og så er det sværere at få ændret bøden annulleret.

Bestil det gule kort gratis

Dit navn 

Din bestilling

Her står reglerne

Den særlige undtagelsesregel fremgår af lov om euforiserende stoffer § 3, stk. 4. 

Reglen er præciseret i Rigsadvokatens meddelelse om narkotika, afsnit 2.2. Det fremgår også af rigsadvokatmeddelelsen, at sagen skal afsluttes med advarsel (tiltalefrafald uden vilkår) efter reglerne om tiltalefrafald i retsplejelovens § 722, stk. 1, nr. 7.

Den særlige sociale undtagelsesregel blev indsat i lovgivningen i 2007. På grund af omfattende problemer med reglen i praksis, blev den tyddeliggjort ved en lovændring i 2024. Du kan læse mere om reglen i lovforslaget her.

Særligt til politiet

I alle sager om besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug skal efterforskningen omfatte sigtedes sociale forhold og stofbrugets karakter. Det gælder også i sager, hvor politiet ikke vurderer, at den sigtede skal have et tiltalefrafald.

Rigspolitiet har i juli 2024 udsendt et opdateret undervisningsmateriale og et nyt actioncard om reglerne til alle landets politikredse. 

Det fremgår direkte af Rigspolitiets actioncard, at rapporten – uanset vurderingens udfald – skal indeholde en beskrivelse af undersøgelsen og vurderingen af sigtedes sociale forhold og eventuelle afhængighed. 

Det gældende actioncard kan fremfindes af politiansatte på politiets intranet. 

Er forholdene ikke undersøgt og beskrevet i politirapporten, vil det være i strid med såvel lovgivningen om euforiserende stoffer, retsplejeloven, Rigsadvokatens meddelelse om narkotika og Rigspolitiets actioncard. 

I en klagesag ved Københavns Vestegns Politi udtalte politikredsen kritik af egne betjente, fordi sagen ikke var oplyst korrekt. Sagen er fra før tydeliggørelsen af reglen i 2024, men afgørelsen er stadig gældende. Se afgørelsen i anonymiseret form.

 

Lov om euforiserende stoffer

Her finder du den seneste lovbekendtgørelse af lov om euforiserende stoffer. Bemærk at loven er ændret siden med virkning fra 1. juli 2024.

Retsinformation

Lov om tydeliggørelse af advarselsreglen

Her finder du ændringen af lov om euforiserende stoffer, der trådte i kraft 1. juli 2024.

Retsinformation

Bliv ringet op

Udfyld felterne, så ringer vi dig op hurtigst muligt. Du er også velkomment til selv at ringe til os på nedenstående nummer.

33 33 05 05

Dine oplysninger bliver opbevaret, for at vi kan komme i kontakt med dig. Herefter slettes de.