Ring mig op

10.01.2025 - Nyhed

Undtag Hus Forbi fra skat og modregning

Hjemløseavisen Hus Forbi har i mere end 25 år givet de mest udsatte noget at stå op til og en mulighed for at tjene egne penge lovligt. Det har givet værdighed for den enkelte og sat fokus på hjemløshed i den brede befolkning gennem avisens indhold og danskernes møde med sælgerne af Hus Forbi på gaden.

Mange har ikke længere kontanter på sig. Derfor sælges de fleste aviser i dag med betaling via MobilePay. Foreningen Hus Forbi har etableret en særlig ordning, hvor hjemløse kan modtage betalingen på et anonymt, personligt hævekort. Dét har været den praktiske løsning på, at mange hjemløse ikke har deres egen bankkonto.

Den ordning kan ikke længere opretholdes på grund af regler mod hvidvask og terrorfinansiering, som forpligter banken til at identificere alle kortholdere.

Danske Bank, som  står for bankdelen af ordningen, har tidligere haft 1. februar som frist for, hvornår sælgerne skulle være identificeret. Den frist har Erhvervsministeriet og Danske Bank midt i januar meddelt er udsat, så ordningen kan fortsætte. 

Udviklingen giver flere problemer

Dét giver i første række en masse praktiske problemer for Hus Forbi. Det bliver en kæmpe udfordring at få hjemløse igennem bankens procedurer. De fleste kæmper med sociale, fysiske eller psykiske udfordringer, og mange har typisk ikke de personlige papirer, som banken gerne vil se.

Men selve identifikationen er kun en del af problemet. Den næste og endnu større udfordring er, at lovgivningen aldrig er blevet tilpasset til virkeligheden på gaden. Dengang alt foregik kontant, kunne systemet lukke øjnene for, om den enkelte hjemløse fik opgjort sine indtægter og indberettet dem til myndighederne korrekt. Det kan man ikke længere i en digitaliseret økonomi.

Med identifikationen skal hjemløse fremover leve op til forpligtelser, som aldrig før har haft nogen praktisk betydning for dem. Ellers risikerer de at blive ramt af skattesmæk og modregning i anden hjælp fra det offentlige, hver gang de sælger en avis. For nogle vil det helt fjerne meningen med at sælge avisen.

Læs vores anbefalinger

Stenbroens Jurister har undersøgt problemstillingen grundigt for at finde en løsning, så Hus Forbi kan fortsætte med at bruge MobilePay.

Vores undersøgelse viser, at de praktiske udfordringer kan mindskes gennem dialog med banker og myndigheder. Men de afledte udfordringer kræver lovændringer, hvis Hus Forbi skal kunne fortsætte og trives i en digitaliseret økonomi.

Stenbroens Jurister anbefaler tre tiltag: 

  • Undtag salg af sociale aviser fra skat og modregning: For at lette byrden for hjemløse, foreslår vi en ændring i ligningsloven, der undtager indtægter fra salg af sociale aviser fra skattepligt og modregning i offentlige ydelser.
  • Undtag socialt udsatte fra skattepligt af almisser: Vi anbefaler en tilføjelse til ligningsloven, der undtager almisser, som socialt udsatte får på gaden, fra skattepligt, uanset om de modtages i fysiske kontanter eller digitalt. 
  • Økonomisk støtte til Hus Forbi i en overgangsperiode: For at sikre, at foreningen Hus Forbi kommer igennem den aktuelle usikkerhed, foreslås det at give foreningen offentlig driftsstøtte i en periode. 

Udfordringen, vores overvejelser og vores anbefalingerne er beskrevet i et samlet dokument, som du kan downloade nedenfor.  

NOTAT: Hus Forbi og MobilePay

Stenbroens Jurister er blevet bedt om at finde en løsning, så hjemløseavisen kan fortsætte med at bruge MobilePay. Læs her om vores undersøgelse, hvor vi anbefaler at undtage Hus Forbi fra skat og modregning i sociale ydelser.

Læs det her (pdf)

(Billedet er taget af foreningen Hus Forbi)

Bliv ringet op

Udfyld felterne, så ringer vi dig op hurtigst muligt. Du er også velkomment til selv at ringe til os på nedenstående nummer.

33 33 05 05

Dine oplysninger bliver opbevaret, for at vi kan komme i kontakt med dig. Herefter slettes de.