Du har ret til abstinensbehandling 

Du kan søge lægehjælp, hvis du har abstinenser. Behandlingen kan mindske de lidelser, som du kan få, hvis du mangler eller stopper med at bruge stoffer, medicin eller alkohol.  

Alle læger må behandle abstinenser.

Er abstinenserne akutte, skal lægen straks behandle dem.

Lægens pligt til at behandle abstinenser fremgår direkte af autorisationslovens § 41, stk. 1.  

Lovgivningen blev præciseret i 2019 for at sikre stofbrugeres adgang til abstinensbehandling. 

Hvis du har abstinenser 

Har du abstinenser, kan du søge behandling hos alle læger. På hverdage i dagtimerne, kan du i første række kontakte det lokale rusmiddelcenter (behandlingssted). Kan du ikke få kontakt til en læge der, kan du kontakte fx lægevagten med henblik på henvisning til et hospital eller egen læge.  

Behovet for abstinensbehandling kan opstå, fordi du er ophørt med at indtage stoffer, medicin eller alkohol – eller fordi du ikke har kunnet skaffe nok af det stof, som du plejer at bruge. Årsagen til, at du oplever abstinenser, har ingen betydning for din ret til abstinensbehandling. 

Du kan derfor også søge abstinensbehandling, hvis du ikke har fået udleveret din metadon eller anden substitutionsmedicin. Kan eller vil dit behandlingssted ikke udlevere den medicin, du plejer at få, bør de i stedet hjælpe dig med at få abstinensbehandling. Som minimum ved at vejlede dig om rettigheden og hvor du kan søge abstinensbehandling.  

Retten til abstinensbehandling er også relevant, hvis du søger substitutionsbehandling hos en kommune, der ikke  umiddelbart kan iværksætte substitutionsbehandling. Fx fordi du ikke kan få en lægetid. 

Kontakt Stenbroens Jurister på 33 33 05 05, hvis du ønsker rådgivning om abstinensbehandling.

Tilbage til forsiden